Home / Cili Semasa / 10 Fakta Mengenai Korea Utara

10 Fakta Mengenai Korea Utara

  1. Pengasas Korea Utara adalah presiden Pertama iaitu Kim II Sung. Beliau menetapkan bahawa Korea Utara untuk memutuskan segala hubungan diplomatik dan ekonomi dengan dunia luar.
  2. King Jong II iaitu anak kepada Kim II Sung yang dilaporkan oleh berita tempatan telah mendapat 300 mata semasa pertama kali bermain bowling dan telah membenamkan 11 lubang sekali gus semasa pertama kali bermain golf.
  3. Hanya pegawai kerajaan dan tentera boleh memiliki kenderaan.
  4. Hanya ada 28 set atau style potongan rambut dibenarkan di Korea Utara. Untuk wanita yang belum berkahwin, hanya rambut pendek dibenarkan manakala yang telah berkahwin mempunyai option nya lebih banyak. Untuk rambut lelaki yang muda, kepanjangan tidak melebihi 2 inci dibenarkan manakala lelaki yang berumur hanya boleh menjangkau 2.75 inci.
  5. Semua siaran televisyen dikawal oleh media pro kerajaan dan hanya memaparkan propaganda mengenai kehebatan Korea Utara. Tiada akses internet diberi untuk penduduk Korea Utara dan hanya penduduk asing sahaja diberi akses 3G. Hanya segelintir penduduk Korea Utara yang mengetahui dunia luar.
  6. Program misil nuklear pertama adalah hasil daripada pertolongan Kesatuan Soviet pada 1970s. Jarak jangkauan misil Taepodong 2 adalah sejauh 4100 batu yang mana tidak pernah diuji. Manakala misil yang berskala sederhana mampu untuk menjangkau negara Jepun.
  7. Sempadan Korea Utara dan Korea Selatan adalah tempat yang paling ketat dengan ketenteraan didunia. Pyongyang mempunyai seramai 1.2 juta anggota tentera manakala hanya 680 ribu tentera Korea Selatan dan dibantu oleh 28 ribu tentera Amerika Syarikat.
  8. Korea Utara membelanjakan satu pertiga daripada pendapatan negara untuk tujuan ketenteraan berdasarkan laporan yang dikeluarkan oleh kerajaan Korea Selatan.
  9. Hampir kesemua harta dimiliki oeleh kerajaan dan tiada kebebasan beragama.
  10. Kebanyakan kuasa elektrik akan  ditutup pada waktu malam manakala dan hanya beberapa jam bekalan elektrik terdapat pada siang hari.

Apa pandangan anda semua, hebat tak Korea Utara?

REUTERS

About Staff Cili

Kami memuatkan berita yang boleh dikategorikan panas untuk tatapan anda semua.

Check Also

Nyalaan api seperti api neraka?

Nyalaan api yang sungguh luar biasa. Sudah tentu orang yang tidak tahu akan perkara ini ...

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of